Spelontwikkeling

Spelontwikkeling

Heeft jullie kindje moeite om zich te vermaken of alleen te spelen? Geen zorgen, in deze blog leggen we jullie uit waar dit vandaan kan komen en wat je er aan zou kunnen doen!

Wisten jullie dat kinderen verschillende fases doorlopen om te leren spelen?
- Vanaf 0 jaar hebben de mini's vooral behoefte aan sensoptatisch spel (voelend en ontdekkend spelen met bijvoorbeeld zand of scheerschuim)
- Vanaf 1 jaar spelen de kleintjes met materiaal waarvoor het ook daadwerkelijk bedoeld is (bijvoorbeeld heen en weer rollen van auto's).
- Vanaf 1,5 jaar beginnen de dreumesjes (spel)materiaal te ordenen en constructiemateriaal te gebruiken (lego/duplo).
- Vanaf 2,5 jaar kan een peuter langzaam fantasie- en rollenspellen laten zien.
- Vanaf 5 jaar kan een kleuter gezelschapsspellen spelen.

Wat kun je eigenlijk verwachten van de concentratieboog van je kindje?
*Een baby van 10 tot 12 maanden kan zich gemiddeld 1 minuut gericht concentreren.
*Peuters die 2 jaar oud zijn kunnen dit gemiddeld 2 tot 3 minuten.
*Kleuters van 4 jaar kunnen zich gemiddeld 3 tot 6 minuten concentreren op een gericht taak/opdracht.
*Kinderen van 5 jaar kunnen zich gemiddeld 6 tot 8 minuten concerteren op een taak.
Regelmatig lijkt het of kinderen zich langer kunnen concentreren, soms wel een half uur lang. Hierbij is het belangrijk dat er een verschil is of een kind bezig is met vrij spel of dat een kind een taak of opdracht krijgt.
Vind het dus niet raar als je kleintje (vooral een dreumes of peuter) van het ene naar het andere gaat om te spelen, tussendoor afgeleid is, of een beroep doet op naasten in zijn of haar omgeving!
 
Enkele tips om je kindje te stimuleren in (zelfstandig) spel:
♡ Zorg voor materiaal wat passend is voor je kleintje in zijn spelfase. Sensopatisch spelmateriaal is voor ons favoriet!
♡ Geef je kind de ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Probeer niet tussentijds aan te moedigen of te complimenteren. Hoe verleidelijk dit ook is. De aandacht van het kind zal verlegd worden naar jou i.p.v. naar het spel.
♡ Ga naar buiten! Buiten is van alles te ontdekken. Daarnaast is de buitenlucht ook nog eens erg gezond voor je kleintje.

Liefs Esra en Esmee
Terug naar blog