Straffen en belonen

Straffen en belonen

Over belonen en straffen in de opvoeding zijn al oneindig veel visies en theorieën gedeeld.
Wij willen hierin niet te veel advies geven, wij zijn er namelijk van overtuigd dat er geen goed of slecht is rondom dit onderwerp.
Wij hebben natuurlijk wel ervaring hierover waardoor wij een eigen mening hebben gevormd. Deze zouden wij wel graag met jullie delen.
 
Pavlov was de grondlegger als het gaat om conditionering en beloningen. Misschien ken je het wel, hij gebruikt het voorbeeld met een hond die geconditioneerd werd rondom het eetmoment.

Er zijn talloze beloningssystemen uitgewerkt die wij af en toe ook wel eens inzetten op ons werk.
Het gaat dan bijvoorbeeld over het motiveren van de zindelijkheid of andere (praktisch) aan te leren onderwerpen. Vaak om een begin te maken aan iets nieuws, waarbij soms wat meer externe motivatie nodig is voor het kind.

Je kunt dan belonen door middel van iets fysieks (stickers of klein cadeautje als de stickerkaart vol is). Je kunt ook belonen door middel van aandacht; een knuffel of bijvoorbeeld door een spelletje te doen samen. Doel is dan dat het kind uiteindelijk geen beloningen meer nodig heeft om het nieuw geleerde uit te voeren (intrinsiek gemotiveerd).

Wij zetten een beloningsysteem wel alleen in als wij er vrij zeker van zijn dat het kind zich in die ontwikkelingsfase bevindt waarin hij of zij open staat om het nieuwe te kunnen leren.

Onze mening over straffen is wat complexer. Wij straffen het liefst zo min mogelijk. We hebben ervaren dat dit vaak averechts werkt.
Wij zijn zeker voorstanders voor duidelijke grenzen, regels en kaders. Daarbij horen soms ook wel consequenties voor ongewenst gedrag van een kind.
Een kind moet leren wat wel en niet kan. Maar we willen dit het liefst aanleren door middel van positieve aansturing!

Wij werken binnen onze organisatie ook met de methode positieve psychologie, wat aansluit op bovenstaande tekst.
We zullen hierover op onze website (die bijna af is) binnenkort een uitgebreidere tekst schrijven!

Wij zijn benieuwd hoe jullie aankijken tegen beloningen en straffen?

Wil jij jouw kindje belonen, ontdek dan nu onze te schattige babyspeelgoed!

Liefs,
Esra en Esmee

 

Terug naar blog